Wartości Odżywcze
Składniki: Trufla letnia ( Tuber aestivum Vitt.), woda, sól, aromaty.
Waga po odcieku: 25g
Wartości odżywcze na 100g
Wartość energetyczna
333kJ/80kcal
Tłuszcz
1,3g
- w tym kwasy nasycone
0,2g
Węglowodany
6,4g
- w tym cukry
0,5g
Białko
6,4g
Sól
0,45g
W tym słoiku znajdziesz włoską truflę letnią, czyli bardzo rzadkiego, rosnącego pod ziemią grzyba o niezwykle charakterystycznym, intensywnym aromacie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty orzechów, runa leśnego, a nawet czosnku. Ten sezonowy przysmak zamknięty została w słoiku w swojej naturalnej postaci, dzięki czemu możesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i teksturą o dowolnej porze roku.
ZASTOSOWANIE
Całą truflę wykorzystać możesz w dowolny sposób. Bardzo częstym sposobem jest krojenie jej w cienkie plastry i użycie jako bardzo aromatycznej i apetycznej dekoracji – np. do risotto, makaronów lub kremów. Startą truflę natomiast dodać możesz do sosów, oliwy czy zup, natychmiast wnosząc jest na wyższy poziom wykwintności.
Niezależnie od dania, warto pamiętać o tym, że dużym sprzymierzeńcem trufli jest czas. Im dłużej jest ona w kontakcie z innymi składnikami, tym więcej smaku im oddaje. Dlatego właśnie jednym z popularnych przepisów truflowych jest jajecznica z jajek aromatyzowanych truflą. Receptura jest prosta – do rozbitych jajek dodać należy pokrojoną lub startą truflę, zmieszać i pozostawić na noc w lodówce.
