Wyszukiwarka

28 października, 2024

Kurczak po prowansalsku

Prosty przepis na kurczaka po prowansalsku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 słoik suszone pomidory z kaparami Antico Casa;e
  • 2–3 łyżki oliwy extra virgin La Pedriza 
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  • 1/2 słoiczka konfitury z cebuli Ricette da chef
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrój kurczaka w plastry lub kostkę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

      2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż kurczaka do zarumienienia.

      3. Dodaj suszone pomidory z kaparami i smaż razem przez 3–4 minuty.

      4. Na koniec możesz dodać łyżeczkę konfitury z cebuli, by uzyskać słodko-wytrawny sos.

      5. Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub świeżym makaronem.

        🫒 Gotowe! Aromatyczne, śródziemnomorskie danie w mniej niż 20 minut – z produktami prosto z PlatanFood.pl.